Giga sale!!! Mungkin tera!!!

::Dari kotak melku::

Sempena Ramadhan, Allah buat Giga sale pahala ( rasaya lebih drp Giga, tapi tak tau nak bubuh apa), tapi awas .... jgn tertipu.... macam sale kat hypermarket jugak... bukan semua department yg terlibat.... . so ... cari pahala bulan ramadhan ni ,,kena la smart.. baru dapat score lebih brbanding bulan2 biasa yg lain... barulah ramadhan tu jadi lebih special drp bulan2 yg lain... barulah kita dengan ikhlas hatinya, menanti2 ramadhan yg akan datang. kalau level budak2 tu, senang cakap, sale pahala bulan ramadhan ni... mcm kita main game laa... bukan semua tmpat tu, banyak mata... tempat bonus tu pulun la betul2 sbb banyak dpat mata berganda.... agar lebih cepat naik level yg lebih tinggi.

Department yg terlibat ada 4.

1. Siam (puasa)
2. Qiam (hidupkan malam)
3. Quran
4. Ehsan

Siam (puasa)

Mesti fokus puasa sampai tahap dapat menahan hawa nafsu Nabi pernah bersabda kepada sekumpulan pemuda supaya berkahwin jika telah ada kemampuan, jika tidak mampu, hendaklah puasa.
so, puasa yang nabi anjurkan ialah puasa yang sampai tahap boleh lawan nafsu, bukan layan nafsu.nafsu makan, nafsu marah (lapar, cepat marah), nafsu syahwat (siang), nafsu bershopping raya, dll.

Nilai2 kanlah... puasa kita tahun ni...agak2 makanan kita berbuka tu, compare dgn hari biasa, mana lagi yg lg special.... timbang2, tengok2... kita 'LAYAN' ke 'LAWAN'.

Qiam

Qiam ni tak rujuk pd bgn tengah malam lepas tidur shj. Qiam maksudnya hidupkan malam.... lepas berbuka ,sampai habis malam tu. Nabi anjurkan kita hidupkan malam dengan terawih. fokus nabi bukan bilangan rakaat, tapi dipanjangkan bacaan (melebihi bacaan yg kita biasa sembahyang di luar ramadhan), dan selesai bersama imam. Bila kita selesai bersama imam kita malam tu, Allah akan bagi pahala bagi baki malam tu seolh2 kita solat sepanjang malam.

Quran

Bulan Ramadhan, Nabi sgt ceria, dan byk urusan nabi permudahkan sebab nabi terima kunjungan Jibril untuk bertadarrus. Ada riwayat kata 60 kali khatam... nantilah , saya check balik.

Ehsan

Banyakkan bersedekah, terutama memberi makan org yg berbuka. Mesti faham... org berbuka..... bukan moreh.

tu la serba sikit yg saya belajar tahun ni.... semoga kita dapat melalui ramadhan dengan kefahaman... . sbb dgn kfahaman , kita akan termotivasi, dengan hidayah , kita akan terpilih. Wallahua'lam.

pssst.. salin n tampal dr mel yg kwn bg. Same2 renug2kan n selamat beramal. Sempoi